Modifikovani gasovi i mešavine atmosfere
Očuvanje mesa i živine uz MAPAX

Prednosti modifikovane atmosfere za životinjske proteine
Mesni i živinski proizvodi su posebno podložni bakterijskom rastu zbog njihove visoke aktivnosti vode i hranljivog sadržaja. Modifikovana atmosfera može igrati važnu ulogu u inhibiranju kontaminacije mesa i živinskih proizvoda kao rezultat mikroorganizama.
Na osnovu našeg širokog portfolija gasova sa ocenom hrane, modifikovana atmosferska ambalaža (MAP) može produžiti vek trajanja mesa i živine bez menjanja njihovih fizičkih ili hemijskih svojstava ili dodavanja bilo kakvih neprirodnih sastojaka. To je prirodna metoda koja rapidno raste u popularnosti širom sveta. U mnogim slučajevima može da dopuni i alternativne metode očuvanja.
Naša MAPAX modifikovana atmosfera za meso i živinu Vam može pomoći da:
- Povećajte prodaju zadovoljavajući rastuću potražnju za svežim i prirodno očuvanim proizvodima
- Produžite život na polici bez hemikalija i smrzavanja
- Povećanje trajanja police preko lanca distribucije po danima ili čak nedeljama
- Zadržite ukus, teksturu i izgled
- Poboljšanje efikasnosti proizvodnje i distribucije

MAPAX za meso
Razvili smo niz MAPAX rešenja usmerenih posebno na izazove sa kojima se suočavaju specijalisti za meso (govedinu i svinjetinu).
Meso je sterilno za početak, ali kada se iskleše, površine izložene ambijentalnom vazduhu obezbeđuju odlične uslove za rast bakterija. Mleveno meso je prirodno još izloženije.
Uopšteno govoreći, ugljen-dioksid (CO2) ima snažan inhibirajući efekat na rast bakterija u mesu i živini. Aerobni rod Pseudomonas je najveći problem za sveže meso.
Bojenje izazvano oksidacijom crvenog pigmenta u mesu je još jedan izazov. Da bi se zadržala crvena boja, atmosfera za sveže meso treba da sadrži povišen nivo kiseonika (60 - 80%). Ovo održava visok nivo kiseonika u mioglobinu mesa. Visoko pigmentovano meso, kao što je govedina, zahteva veću koncentraciju kiseonika od mesa sa niskim nivoom pigmentacije kao što je svinjetina.
Uz prave MAPAX mešavine, praktičan vek trajanja mesa upakovanog u potrošače može se produžiti sa 2-4 dana na 5-8 dana na +3,33oC (37,99oF). Ako se master paketi koriste u distribuciji, visok nivo CO2 može dodatno da poveća vek trajanja polica.

MAPAX za živinu
Razvili smo i niz MAPAX rešenja prilagođenih potrebama prerade živine.
Živina je veoma podložna bakterijskom kvarenju, gubitku isparavanja, van mirisa, boje i biohemijskom pogoršanju. Sterilno živinsko tkivo brzo postaje kontaminirano tokom procesa evisceracije.
Praktičan vek trajanja živine prepune gasa je negde između 16 i 21 dan. Jačina prostora glave bi trebalo da bude velika skoro kao zapremina proizvoda. Za razliku od crvenog mesa, živina se ne podvrgava nepovratnom obeshrabrivanja površine mesa u prisustvu kiseonika.
Kvarenje sirove živine uglavnom je uzrokovano mikrobiološkim rastom, podstaknutim pseudomonama i Ahromobakter generom posebno. Ove aerobne bakterije su efikasno inhibirane modifikovanom atmosferom koja sadrži CO2. Nivoi CO2 u višku od 20% moraju značajno da produže vek živine na polici.
Da bi se izbegli problemi povezani sa urušenom ambalažom i prekomernim kapljanjem sa sirovom živinom, odnos gasa i proizvoda treba povećati ako se koriste viši nivoi CO 2. Tamo gde se paket urušava, nije problem (npr. masovne ili master torbe), preporučuje se 100% CO2. I u maloprodajnom i u masovnom modifikovanom pakovanju atmosfere, azot se koristi kao inertni gas za filer.